Jaarverslag 2019 Heilig-Hartziekenhuis Lier

Medewerkers

Een plaats met speciale aandacht voor een toffe werksfeer en een goede band met collega’s waarbij wederzijds respect en open communicatie hoog in het vaandel gedragen worden.

Peter Degadt is nieuwe voorzitter raad van bestuur

Peter Degadt is sinds begin januari 2018 onze nieuwe voorzitter van de raad van bestuur. Hij nam de fakkel over van dr. Rik De Langh, die eind 2016 op vraag van de raad van bestuur aanvaard had de rol van voorzitter tijdelijk op zich te nemen. Peter Degadt studeerde rechten, wijsbegeerte en filosofie aan de KU Leuven en de Sorbonne in Parijs, en was achtereenvolgens HR-directeur van het UZ Leuven, algemeen directeur van het AZ Sint-Lucas in Gent en gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro.

Peter brengt een rijke ervaring, een grondige kennis van de sector en een krachtig netwerk mee: mooie troeven voor het toekomstplan en de ambities van het Heilig-Hartziekenhuis. De raad van bestuur werd in het najaar van 2017 al versterkt met talent en ervaring in de personen van UZ Brussel CEO Marc Noppen en Healthcare-specialist Peter Byloos.

Uitbreiding directieteam

Na enkele wijzigingen binnen onze organisatie stellen we in 2018 een voltallig nieuwe directieteam voor. In augustus startte Annelies Daenen, onze nieuwe HR-directeur. Annelies heeft reeds een mooi parcours binnen HR afgelegd, eerst bij Electrabel en nadien bij de AGFA Group.

Enkele maanden later vervoegden Jonathan Dherde en Wouter Van Rie het directieteam. Jonathan Dherde, onze nieuwe algemeen directeur, bekleedde de voorbije jaren de functie van financieel directeur in het Ziekenhuis Maas en Kempen. Daarvoor was hij geruime tijd actief als ondernemer en directeur in de hotelwereld. Wouter Van Rie, financieel-administratief directeur, startte zijn professionele carrière bij KBC, maar volgde nadien zijn hart en koos bewust voor de ziekenhuiswereld. Hij werkte vijf jaar als stafmedewerker van de algemene directie in AZ Herentals, waarna hij als zelfstandig consultant werkte voor diverse directies van ziekenhuizen.

Tenslotte vervoegt, op maandag 10 december, Sylvie Vercammen onze rangen als nieuwe facilitair directeur. Sylvie heeft de voorbije jaren gewerkt in gelijkaardige functies in de zorgsector. Zo werkte ze de afgelopen jaren als directeur patrimonium bij Woonhaven. Ook brengt ze ervaring mee als directeur facilitaire diensten in het Universitair Ziekenhuis te Antwerpen.

Met de komst van Sylvie is het vernieuwde directieteam compleet.

Uitbreiding artsenkorps

Met plezier verwelkomden we het laatste anderhalf jaar enkele nieuwe specialisten in het ziekenhuis. Met niet minder dan 20 nieuwe artsen, in verschillende disciplines, kreeg ons artsenkorps een flinke uitbreiding.

Onze nieuwe collega’s op een rijtje: dr. Julie Bastin (oncologie), dr. Eva Philipse (endocrinologie/diabetologie), dr. Tom Rossenbacker (cardiologie), dr. Karolien Theuwis en dr. Elodie Witters (beide oftalmologie). Onze nieuwe anesthesisten: dr. Michiel Baeten, dr. Freya Mulders, dr. Marlies Hermans en dr. Ineke Kortleven. Uroloog dr. Karel Coppens, NKO arts dr. Eline Oorts, apr.-biol. Sophie Van Aelst als klinisch bioloog en chirurg dr. Filip Gryspeerdt. Onze nieuwe anatoom-pathologen dr. Wim Develter en dr. Marc Ramael en ten slotte onze nieuwe spoedartsen: dr. Dave Frans, dr. Dries Verdeyen en dr. Alex Bakker.

Maggezien, het nieuwe personeelsmagazine

Maggezien, dat is de naam van ons gloednieuw personeelsmagazine. Met dit magazine willen we iedereen werkzaam in het ziekenhuis op de hoogte houden van het reilen en zeilen binnen de muren van onze organisatie. Elke medewerker, maar ook onze gepensioneerde (ex)-collega’s en vrijwilligers krijgt een exemplaar in de brievenbus. Wist je dat de naam van het magazine gekozen werd door onze collega’s? Dat ‘mag gezien’ worden, dachten wij zo…

Welzijn op het werk

Dat onze werknemers zich goed voelen op het werk en tevreden zijn, dat vinden we in ons ziekenhuis belangrijk. Kom je met veel plezier, goesting en energie werken, dan straal je dat af op iedereen in je omgeving, collega’s en patiënten.

Een enquête peilde zowel naar de knelpunten als pluspunten bij alle werknemers van het ziekenhuis. Wat blijkt? Over het algemeen doen we het minstens even goed als andere ziekenhuizen. We zijn ongeveer even tevreden en ervaren ongeveer evenveel stress. Op sommige vlakken scoren we zelfs beter. Betekent dit dat er geen werkpunten zijn? Zeker niet. We hebben nog werk aan de winkel op vlak van veerkracht en beslissingsruimte. Ook inzake opleidingen en inspraak in verlofregeling moet en kan het beter.

Ondertussen is de werkgroep ‘Welzijn’ aan de slag om een actieplan op te stellen om verbeterpunten aan te pakken. Eén ding is zeker: om goed te kunnen zorgen voor onze patiënten, moeten we ook goed voor onszelf zorgen.

Opleiding in het ziekenhuis

Naast het bieden van kwalitatieve zorg, vinden we het ook belangrijk dat onze medewerkers zich verder kunnen ontwikkelen door het volgen van bijkomende opleidingen en cursussen. In deze snel evoluerende maatschappij is het actualiseren van onze vakkennis steeds belangrijker geworden. Zo startte het ziekenhuis met diverse e-learnings. Op die manier kunnen onze medewerkers opleidingen of cursussen volgen via een computer, individueel en op hun eigen tempo of vrij moment.

Elk jaar krijgen studenten verpleegkunde, artsen en specialisten in opleiding, bij ons de knepen van het vak onder de knie. We laten hen proeven van het dagelijkse ziekenhuisleven. Onze belofte: dat het een leerrijke en aangename ervaring wordt.

Zo fungeert het ziekenhuis sinds enkele jaren als opleidingscentrum voor artsen-specialisten in opleiding (ASO’s). De kandidaat-specialist krijgt naarmate zijn opleiding vordert steeds meer verantwoordelijkheid en kan zich zo verder ontwikkelen onder toezien van zijn stagemeester. Op een heelkundige en geriatrische afdeling richten we een echte “leerafdeling” in voor toekomstige verpleegkundigen. Laatstejaarsstudenten nemen er de volledige zorg over, nadat ze eerst vijf weken in de voetsporen liepen van de vaste verpleegkundigen op de afdeling. Ook ontvangen we in de zomermaanden tal van studenten, in verschillende disciplines, die een centje willen bijverdienden en al een keert willen proeven van de echte medische wereld.

Een fiets als bedrijfsvoertuig

Fietsen is gezond, goed voor het milieu en je kan met een fris hoofd aan je werkdag beginnen. Ook daar zet het ziekenhuis zich voor in! Daarom bieden we elke werknemer gratis een nieuwe fiets aan. Wie op 10 km of minder van het werk woont, heeft recht op een standaard- of plooifiets. Werknemers met hun woonplaats op meer dan 10 km van het werk, krijgen een elektrische fiets.

Een hart voor zorg én voor onze collega’s

We verwachten niet minder dan een grote inzet van onze medewerkers tijdens hun werk. Maar de boog kan niet altijd gespannen staan, dat bewijzen tal van initiatieven doorheen het jaar.

Personeelsquiz

Toffe activiteiten om collega’s op een andere manier samen te brengen? Die worden bedacht door de personeelskring van het ziekenhuis. Een quiz, een familie-uitstapje, een kerstdrink,… niets moet, alles kan! Want het leven is meer dan werken alleen. Zo vond vorig jaar een nieuwe editie van de personeelsquiz plaats. 18 ploegen naam deel. Droedels, weetjes, appels schillen… het hoorde er allemaal bij.

Personeelsfeest/After-work-Xmas drink

Jaarlijks organiseren we een spetterend personeelsfeest en een oergezellige After-Work-Xmas drink. Een moment om te genieten op een leuke locatie, proeven van heel wat lekkers, gezellig samen zijn met je collega’s en je beste beentje voorzetten op de dansvloer.

Sinterklaasfeest

Hij komt, hij komt… Ook voor al de kleine hartendiefjes van onze collega’s komt de Sint jaarlijks een bezoekje brengen aan het ziekenhuis. Mama’s en papa’s mogen die dag met hun kinderen langskomen voor heel wat entertainment, een meet and great met de Sint en zijn pieten en uiteraard horen er daar ook leuke cadeautjes bij.

Dag van de Medewerker

Dag van de vroedvrouw, dag van de verpleegkundige, dag van de secretaresse, dag van de schoonmaak, … noem maar op. In ons ziekenhuis telt iedereen en daarom organiseren wij jaarlijkse één “dag van de medewerker”. Omdat we het oprecht waarderen dat elke collega in ons ziekenhuis zich dagelijks met hart en ziel inzet, trakteert directie met versgebakken pannenkoeken voor alle collega’s!

Uitbreiding dienst abdominale heelkunde

Dr. Filip Gryspeerdt, die het artsenkorps in 2018 vervoegde, is een van de weinige gespecialiseerde lever- en pancreaschirurgen in België. Hij zal samen met onze artsen van de dienst abdominale heelkunde en samen met het Imeldaziekenhuis in Bonheiden, een regionaal referentiecentrum voor de complexe zorg van “HBP”-heelkunde uitbouwen. HBP staat voor Hepato-Pancreatico-Billiaire heelkunde en is de verzamelnaam voor alle chirurgische pathologie van de lever, alvleesklier (pancreas) en galwegen.

Nieuwe chirurgische technieken en inzichten maken dat leverchirurgie anno 2018 niet meer te vergelijken valt met de risicovolle chirurgie van vroeger. De combinatie van chirurgie en chemotherapie biedt een grote kans op genezing. Het succes van hedendaagse chemotherapie is beperkt tot een gemiddelde overleving van 30 maanden. Een combinatie van chemotherapie en chirurgie zorgt voor een 5-jaarsoverleving van meer dan 50% waarbij 1 op 6 patiënten nog in leven is 10 jaar na zijn operatie. Helaas komt niet iedereen in aanmerking voor een operatie. Dit hangt af van het soort tumor, de lokalisatie en de kwaliteit van het resterende leverweefsel. Uit internationaal onderzoek blijkt dat 30% van de mensen met levermetastasen in aanmerking komt voor chirurgie. Een cijfer dat over de jaren blijft toenemen dankzij nieuwe behandelingsstrategieën.

Voor meer info of vragen over het jaarverslag mail naar info@hhzhlier.be

©2019 Heilig-Hartziekenhuis - Alle rechten voorbehouden.
Website flavoured by eFlavours - ©2019 Alle rechten voorbehouden.