Samenwerking
Samenwerken is... Een actieve bijdrage leveren aan een gezamenlijk resultaat.
Spoedmedewerkers nemen deel aan fictieve gewapende inval
Op maandag 5 december hebben de politie, brandweer en medische disciplines geoefend op een opvallend scenario. In de oefening drongen gewapende mannen de Romi Goldmuntz Synagoge binnen. Een intense operatie die, met meer dan tweehonderd hulpverleners ter plaatse, een grote impact had op de omgeving.
Gedurende een jaar was de afdeling Geweldbeheersing van de Antwerpse politie bezig geweest met het uitwerken van oefening Phoenix, een oefening waarbij een rechts extremistische groepering de Romi Goldmuntz Synagoge aan de Oostenstraat binnenvalt. Om zulke uitdaging tot een goed einde te brengen moet er een goede samenwerking zijn tussen zowel de politie, de brandweer én de medische diensten.
Meer dan tweehonderd hulpverleners namen deel, onder wie 25 brandweerlieden en 50 medische hulpverleners, waaronder een MUG-team en 2 PIT-teams vanuit het HeiligHart ziekenhuis. Het MUG-team nam de coördinatie van de vooruitgeschoven medische post op zich. Eén PIT-team deed de aansturing van de verschillende ziekenwagens, terwijl het andere PIT-team instond voor de evacuatie naar verschillende ziekenhuizen.
Erkenning HeiligHartziekenhuis – Imeldaziekenhuis als referentiecentrum voor complexe pancreaschirurgie verlengd
In 2019 werd ons ziekenhuis samen met het Imeldaziekenhuis erkend door de overheid als referentiecentrum voor pancreaschirurgie. Dit betekent dat we minstens 120 patiëntendossiers bespreken en 75 ingrepen moesten uitvoeren, gespreid over drie jaar. Samen met de netwerkpartners (Imeldaziekenhuis, AZ Sint-Maarten en AZ Jan Portaels) en UZ Leuven voeren dokter Koen Vermeiren (Imeldaziekenhuis) en dokter Joris Jaekers (UZ Leuven) deze operaties uit. Op korte termijn zal ook collega dokter Ortwin Uyttebroek (HeiligHartziekenhuis Lier) het team vergezellen zodat er drie volwaardige chirurgen de complexe pancreasoperaties in Imelda kunnen uitvoeren. “Wij zijn ontzettend trots dat deze erkenning opnieuw werd toegekend tot september 2023,” zegt Philip Rijkers, hoofdarts Imeldaziekenhuis.
Over heel België zijn er slechts 15 centra die deze complexe chirurgie mogen uitvoeren. Het gaat dan bijvoorbeeld over de Whipple-operatie waarbij de alvleesklier- of pancreaskop samen met de twaalfvingerige darm of duodenum, de galweg en de galblaas en soms ook een deel van de maag chirurgisch worden verwijderd. In Vlaanderen zijn er maar negen dergelijke referentiecentra waarvan het Imeldaziekenhuis in Bonheiden er eentje van is.
Dit maakt dat patiënten die in een erkend centrum behandeld worden, kunnen rekenen op de gespecialiseerde zorg én terugbetaling van hun ingreep. “Door de complexe pancreasoperaties te concentreren in een referentiecentrum, wil de overheid patiënten, die in aanmerking komen voor een chirurgische ingreep, garanderen dat ze behandeld worden door een gespecialiseerd, multidisciplinair team met ruime ervaring“, zegt dr. Koen Vermeiren, algemeen en abdominaal chirurg in het Imeldaziekenhuis. “Pancreaschirurgie heeft een enorme evolutie doorgemaakt. Zowel onze artsen als onze verpleegkundigen zijn zodanig bijgeschoold dat wij de beste zorgen voor, tijdens en na de ingreep kunnen bieden.”
Studenten verpleegkunde nemen het roer over tijdens een ‘leerafdeling’ stage
Gedurende enkele weken zelf het roer in handen nemen op de verpleegafdeling, dat is wat studenten verpleegkunde mochten doen op de geriatrische afdeling van het ziekenhuis. Na een eerste periode in de schaduw te lopen van de vaste verpleegkundigen en zo alles te kunnen leren, wisselen de rollen om en worden de studenten voor even de eerste aanspreekpunten. En of ze dat goed gedaan hebben…
Opbrengst Toekomst voor Senegal vzw 2021
Het team van gynaecologen heeft in 2022 alweer een mooi bedrag kunnen schenken aan de vzw Toekomst voor Senegal. Het team engageert zich sinds 2019 om bij elke geboorte in Lier 5 euro opzij te zetten voor dit mooie project in Senegal. Voor de periode van 1/12/2020 tot 30/11/2021 leverde dit een bedrag op van maar liefst 4860 euro.
Bij elk geboorte in ons ziekenhuis wordt de spaarpot voor Senegal beetje bij beetje aangevuld. Op die manier maakt elke geboorte in Lier de kans groter dat in Senegal een moeder in veiligere omstandigheden kan bevallen en de nodige hulp kan krijgen voor het kindje en zichzelf.
“Dit bedrag zal gebruikt worden voor de afwerking van het sanitair van de verloskamer”, vertelt Frank Lambrechts, medeoprichter van vzw Toekomst voor Senegal. “Zo komen er 2 nieuwe douches, 4 nieuwe toiletten en 2 nieuwe wastafels. Verder zal er eindelijk een nooddeur geplaatst kunnen worden aan de benedenverdieping.”
Dit mooie project, dat oorspronkelijk in 2008 startte met de bouw van een kleine school, is ondertussen al uitgegroeid tot een klassencomplex met meer dan 840 kinderen, een apotheek, een bakkerij en een verpleegpost. Sinds iets langer dan een jaar is er ook een 24/24 uur bemande verloskamer. Er werden ondertussen al enkele honderden kinderen geboren.
Unieke tentoonstelling
#kunnenzijnwiejebent
In het voorjaar van 2022 was een unieke tentoonstelling te bezichtigen in de gangen van het HeiligHartziekenhuis. #kunnenzijnwiejebent vertelt het verhaal van 16 kersverse ouders die ervaren hoe het is om ouder te zijn: schoon, leerrijk en liefdevol, maar het brengt vaak onzekerheden, verdriet en onbegrip en soms kan je jezelf verliezen in dit nieuwe hoofdstuk van je leven.
In november 2021 staken vroedvrouw Liesje, doula Ines en fotografe Ann de koppen bij elkaar vanuit een gedeelde passie: zwangerschap, bevalling en het moederschap. “Met deze actie willen we mama’s en papa’s een hart onder de riem steken” vertellen de dames. “Hoe jouw verhaal ook loopt, wat jouw achtergrond ook is, sta in jouw kracht, wees zacht wanneer je dat voelt en vraag hulp wanneer je er behoefte aan hebt.”
De link met het HeiligHartziekenhuis was snel gelegd: “Het ziekenhuis en haar materniteit zijn volgens ons een mooi voorbeeld hoe de kwaliteit in de zorg kan geoptimaliseerd worden door samen te werken, ieder met zijn sterkte en zijn expertise. Op deze manier hopen we dit verhaal van #kunnenzijnwiejebent samen met hen uit te dragen en vele jonge ouders te bereiken. Want herkenning verbindt en geeft hoop, en vooral: je staat niet alleen.”
Rookstopbegeleiding helpt mensen stoppen met roken
Sinds januari 2022 kan je elke donderdagavond in het ziekenhuis terecht voor rookstopbegeleiding bij apotheker, tabakoloog en coach Catherine Meurisse. Met haar uitgebreide professionele ervaring in de industrie en de zorg probeert ze mensen te motiveren, inspireren, maar vooral te helpen.
De begeleiding kan op verschillende manieren. Zowel in groep als individueel kan je deze rookstopbegeleiding volgen. In groep kan je ervaringen delen en samen successen vieren. Je kan mekaar enthousiasmeren en motiveren. Je kan ook streven naar een gemeenschappelijke stopdatum en mekaar een hart onder de riem steken. Ben je niet zo’n groepsbeest, dan is uiteraard individuele rookstopbegeleiding mogelijk. Er is voor ieder een aangepaste manier.
Ook de patiënt die opgenomen is in het ziekenhuis kan begeleid worden en dit zowel pre- als postoperatief.
‘Bewegen Op Verwijzing’ helpt inwoners van Eerstelijnszone Pallieterland meer bewegen
Eerstelijnszone Pallieterland startte in maart met het project ‘Bewegen Op Verwijzing’, een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en met steun van de Vlaamse overheid. Dankzij dit project kunnen artsen en andere zorgverleners inwoners van de Eerstelijnszone Pallieterland met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. Die coach helpt de doorverwezen patiënten om meer te bewegen.
Bedoeling van ‘Bewegen Op Verwijzing’? De ‘zittende’ Vlaming met een gezondheidsrisico op verwijzing aan het bewegen krijgen. De doorverwezen patiënten krijgen van de coach een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. De coach helpt hen op weg en motiveert hen. Ook de lokale sportverenigingen doen mee aan Bewegen Op Verwijzing.
Bedoeling is dat de deelnemer zijn weg naar een actiever leven op termijn zelfstandig kan verderzetten. Het aantal consultaties bij de coach bepaal je zelf. Er ligt een maximum op 7 uur individuele begeleiding.
In 12 pilootregio’s kunnen naast artsen ook apothekers, diëtisten, kinesitherapeuten, maatschappelijk en sociaal werkers, psychologen en verpleegkundigen patiënten naar een Bewegen Op Verwijzing-coach verwijzen. Ook Berlaar, Lier, Nijlen en Ranst doen mee!
Voordelen
Onderzoek toont aan dat je dubbel zoveel beweegt na begeleiding. Bovendien heeft het project ook nog andere voordelen: je voelt je beter in je vel, je komt vaker naar buiten en je hebt meer sociaal contact.
Dr. Marc Lambelin, cardioloog in het HeiligHartziekenhuis Lier, steunt het project en duidt het belang ervan aan. “Een regelmatige en meer dan lichte beweging heeft een bewezen effect op het voorkomen van hart- en vaatziekten, verbeteren van bloeddrukregeling en uiteraard gewichtscontrole. Wat veel minder geweten is, is dat het ook de beste en meest natuurlijke manier is om suikerziekte tegen te gaan en dat regelmatige beweging het risico op het ontwikkelen van kanker zal verminderen. Daarnaast is het ook essentieel in het omgaan met stress en depressieve gevoelens en zal het het mentale welzijn en zelfvertrouwen verbeteren. Op een medisch verantwoorde manier bewegen zal dus zowel geest als lichaam kunnen ondersteunen. Een bewegingscoach is hiervoor het best geplaatst om je op de juiste manier op weg te helpen”, aldus dr. Marc Lambelin.