Innovatie

Een plaats die zich klaarstoomt voor de toekomst en volop in vernieuwing is om steeds de hoogste kwaliteit na te streven bij het leveren van zorg, hulp en diensten.

Wereld osteoporosedag startschot van ambitieus Capture the Fracture® project

Capture the Fracture® verbetert zorg van mensen met osteoporose en reduceert kosten. Dit initiatief van de International Osteoporosis Foundation wil de implementatie bevorderen van gecoördineerde, multidisciplinaire zorgmodellen voor secundaire botbreukpreventie. Het Capture the Fracture® programma omvat onder meer middelen, training en tools die de Post-Fracture Care Coordination Programs (Fracture Liaison Services) wereldwijd ondersteunen.

De afdeling reumatologie neemt het voortouw bij de uitrol van Capture the Fracture®.  Het project wordt ziekenhuisbreed geïmplementeerd in samenwerking met de diensten endocrinologie, geriatrie, fysische geneeskunde, neurochirurgie en orthopedie.  Mensen met osteoporose kunnen doorverwezen worden naar de raadpleging van de afdeling reumatologie. Alle diensten beschikken over informatiepakketten die bestemd zijn voor de patiënt.

Capture the Fracture® wordt aanzien als de belangrijkste stap om de patiëntenzorg te verbeteren en de fractuurgerelateerde gezondheidskosten te verminderen. Osteoporose treft een op de drie vrouwen en een op de vijf mannen boven de vijftig. Mensen met osteoporose hebben een groter risico op breuken, die zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Preventieve maatregelen zijn van cruciaal belang.  

Nieuw gehoortoestel voor gesprekken met geriatrische patiënten

Sinds maart 2022 gebruiken onze psychologen een nieuw gehoortoestel voor gesprekken met geriatrische patiënten met gehoorproblemen. Dit is een koptelefoon met een toestelletje dat de stem kan verluiden. “Voor een psychologisch gesprek is het belangrijk dat de patiënt de psycholoog goed begrijpt. Door de coronapandemie en het dragen van een mondmasker is er een belangrijke vorm van communicatie weggevallen voor hardhorigen, omdat zij vaak ook naar de mimiek van iemand kijken”, zegt Julie De Bot, psycholoog.

De patiënten en familieleden zijn heel dankbaar. Het gehoortoestel is dus zeker een aanwinst voor het ziekenhuis!

Primeur in het Briant-netwerk: nieuwe minimaal-invasieve behandeling bij vergrote prostaat

REZUM is de naam van een nieuwe procedure voor prostaatbehandelingen. Ze biedt tal van voordelen. Ons ziekenhuis is het enige in de wijde omtrek waar patiënten voor deze techniek terechtkunnen. Uroloog Stijn Boulanger behandelde er al enkele patiënten mee.

Dr. Boulanger: “Bij de meeste mannen vergroot de prostaat bij het ouder worden en soms geeft dit aanleiding tot plasklachten. Een goedaardige vergroting kunnen we vaak behandelen met medicatie. Als dat niet meer helpt of wenselijk is omwille van nevenwerkingen, dan had de patiënt vroeger geen andere optie dan een operatie van de prostaat waarbij we het goedaardige prostaatweefstel wegkrabben. Een zogenaamde TUR-prostaat.”

“Nu is er een alternatief: REZUM, een korte en snelle procedure via het dagziekenhuis. De ingreep gebeurt onder algemene narcose maar duurt amper 10 minuten. De patiënt mag de dag zelf naar huis. De sonde wordt er enkele dagen later op de raadpleging uit gehaald.”

Hoe werkt de techniek?

“Bij de REZUM-procedure spuiten we waterstoom met een temperatuur van 103°C in het goedaardige prostaatweefsel gedurende een tiental seconden, wat leidt tot celdood. Dit zorgt ervoor dat het prostaatweefsel na een tijdje wegkrimpt en de obstructie met bijhorende klachten verdwijnen.”

Wat zijn de voordelen?

“In tegenstelling tot een klassieke operatie is de procedure bloedloos. Omdat er geen inwendige wonde is, kan de ingreep ambulant gebeuren. De ejaculatie blijft na de procedure bewaard en al na enkele dagen kan de patiënt zijn normale activiteiten hervatten. Bij een klassieke operatie moet je toch rekenen op een verblijf van enkele dagen in het ziekenhuis en een herstelperiode van minstens 6 weken.”

Uitbreiding dagtherapie psychiatrie

De dagtherapie psychiatrie van het HeiligHartziekenhuis bestaat al sinds 2001 en kende ondertussen een hele evolutie. Om zich nog beter te aligneren op de maatschappelijke vraag naar ambulante psychiatrische hulpverlening, diende het ziekenhuis een aanvraag in tot uitbreiding van het zorgaanbod met 5 extra plaatsen. In oktober werd deze uitbreiding goedgekeurd door het Agentschap Zorg & Gezondheid.

De ambulante psychiatrische zorg richt zich op mensen die moeilijkheden ondervinden om hun dagdagelijkse activiteiten te organiseren, voor patiënten die nood hebben aan nazorg na hospitalisatie of voor patiënten waarbij intense ambulante ondersteuning een ziekenhuisopname kan voorkomen. Ambulante hulpverlening houdt in dat de patiënt hulp krijgt voor de psychiatrische klachten zonder te worden opgenomen in het ziekenhuis. Na elke behandelsessie (therapie) gaat men gewoon terug naar huis.

De dagtherapie PsycheLier biedt een groepsprogramma aan voor volwassenen met psychische problemen die voldoende stabiel zijn en zich niet (meer) in een crisis bevinden. Deze behandeling kan verschillende functies vervullen. Ze is intensiever dan een gesprek met een psycholoog of psychiater, maar minder ingrijpend dan een opname. “We werken vanuit een ‘patiëntgerichte benadering‘. Dat wil zeggen dat de patiënt actief betrokken wordt bij het onderzoeken van zijn eigen groeiproces. We proberen samen passende oplossingen te zoeken door te werken met concrete en haalbare doelstellingen” zegt hoofdverpleegkundige Elisabeth Segers. “Het is een groep-therapeutisch aanbod onder begeleiding, binnen de domeinen psychische en lichamelijke gezondheid, wonen, werk en vrijetijdsbesteding.”

“Onze psychiatrische dagbehandeling is al jarenlang een vaste waarde in Lier, aangeboden door een competent en gedreven team” zegt dr. Auwerkerken. “Door de coronapandemie is de vraag naar psychologische hulpverlening in een stroomversnelling geraakt, waardoor deze uitbreiding van de capaciteit zeer welkom is.”

Vernieuwende applicatie zorgde voor veilige, gebruiksvriendelijke en anonieme digitale stemming medische raad

Begin februari 2022 voor de eerste keer de stemming van de medische raad volledig online georganiseerd. Een huzarenstukje, want deze stemming is aan strenge, wettelijke eisen onderworpen.

Door de aanhoudende coronaperikelen, kon er geen fysieke stemming georganiseerd worden. Immers zouden zowat 140 artsen de revue moeten passeren op een korte tijdspanne en was dat absoluut niet mogelijk.

Aan een verkiezing voor een nieuwe medische raad zijn, net zoals bij elke andere officiële stemming, een aantal strenge voorwaarden gebonden. Zo krijgt de stemmende arts een bepaald stemmingsgewicht toegekend naargelang de grootte van de activiteiten in het ziekenhuis, kan er een volmacht gegeven worden en is de stemming anoniem. Spreekt voor zich dat een online alternatief aan al deze voorwaarden moest voldoen.

Een vlotte samenwerking tussen de IT-dienst van het ziekenhuis, de afgevaardigde artsen van de medische raad en een externe partner resulteerde in een knap resultaat met een hoge deelname tijdens de stemming. Een succesvolle applicatie dus, die toekomstperspectieven biedt.