COVID

Wie dacht dat we in 2020 het ergste gezien hadden inzake de pandemie, had het mis.

Covid in 2021: het jaar van ups en downs, vaccinatie en hoop.

Wie dacht dat we in 2020 het ergste gezien hadden inzake de pandemie, had het mis. Al bij de start van het nieuwe jaar kreeg het ziekenhuis te kampen met een plotse, sterke stijging van het aantal besmette patiënten en medewerkers. Gevolg: een tijdelijke stop van nieuwe opnames én een grootschalige testing. Een huzarenstuk, want er werden, in samenwerking met het mobiel testteam van het UZA, niet minder dan 1310 covid-testen afgenomen op 1 dag tijd. Enkel op die manier kregen we een accuraat beeld van de besmettingsgraad en konden we de juiste maatregelen nemen. De resultaten waren bemoedigend, want slechts 2% testte positief.

Later dat jaar kondigde golf 3, nog later golf 4 zich aan. Het bleek nogmaals een jaar vol wijzigende teststrategieën, bezoekers-, mondmasker- en medewerkersbeleid. De interne en externe communicatie draaide op volle toeren. De coronatool en digitale infosessies hielden al wie het horen moest zo goed mogelijk op de hoogte. De ICT dienst zorgde uiteindelijk voor een digitale app waar alle quarantaine en hoogrisico contact-instructies netjes op te zoeken waren. De digitale wenskaarten-teller klopte af op niet minder dan 560 hartverwarmende boodschappen die door de sociale dienst bij de opgenomen patiënten gebracht werden. Om nog maar te zwijgen over de videocalls en andere boodschappen van het thuisfront.

Appreciatie voor de zwoegende zorgmedewerker kwam er in verschillende vormen: van verrassingsboxen vanuit directie, tot heerlijke donuts geschonken door enkele moedige kinderen en hun oma. Een ‘dedicated’ corona-medewerkerssupport team zorgde voor maximale inzet op psychische ondersteuning van medewerkers en artsen door rondgangen, individuele gesprekken en allerhande initiatieven.

Het ‘rijk der vrijheid’? Daar zou de vaccinatie voor zorgen. Prik 1, 2 en 3 voor het zorgpersoneel werden intern met grote precizie georganiseerd. Op 1 februari ging het eerste prikje in de arm van zowat 90% van de medewerkers, in november passeerde iedereen dan weer voor de boosterprik. Of dit het einde van corona zou betekenen, was nog maar de vraag… op naar een stabieler 2022.

2021 werd gekenmerkt door 2 Corona-golven:

  • maart-april: wave-3
  • november-december: wave-4 met de zeer besmettelijke Omikron variant
0
Aantal gehospitaliseerde Covid19 patiënten
0
Opgenomen op intensieve zorgen (18%)
0
Opgenomen op Covid afdeling (82%)
0
Totaal aantal staalafnames labo
0
Covid19 positieve testen (2,6%)
0
Aantal overleden Covid19 patiënten
0
Gemiddelde ligduur Covid19 patiënten in het ziekenhuis: Niet-ITE patiënten (dagen)
0
Gemiddelde ligduur Covid19 patiënten in het ziekenhuis: ITE patiënten (dagen)